PIERNIK PRZEKŁADANY

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka cukru
25 dag. masła
3 czubate łyżki kakao
1/2 szklanki wody
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli zapachu migdałowego

Krem:
250 ml. mleka
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
12 dag. masła
sok z 1/2 cytryny
15 dag. powideł śliwkowych lub innych kwaśnych

Polewa:
12i 1/2 dag. margaryny
1/2 szklanki cukru
1i 1/2 łyżki kakao
1i 1/2 łyżki wody


Wykonanie:
Ciasto:

Zagotować cukier, masło, kakao i wodę. Ostudzić. Dodać resztę składników i wymieszać. Wylać ciasto do natłuszczonej formy o wymiarach 20 x 25 cm. Piec 40 minut w temp: 180 C.

Krem:

Na mleku ugotować budyń z cukrem i żółtkami. Zimny utrzeć z masłem i sokiem z cytryny.

Polewa:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagotować.
Przełożenie ciasta:

Przekroić ciasto na pół. Posmarować powidłami, na powidłach posmarować kremem. Nakryć drugą częścią ciasta. Polać polewą.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *