Składniki;50g. masła

4 duże cebule (800g.)pokrojone w cienkie plasterki

3/4 szklanki wytrawnego białego wina(180 ml.)

3 szklanki wody (750 ml.)

4 szklanki bulionu wołowego (1 litr)

1 liść laurowy

1 łyżka mąki

1 łyżeczka listków  ,,,świeżego tymianku 1 mała bagietka

1 szklanka startego sera Gruyere (125 g. )

 

Wykonanie;

 

Masło rozpuscić w dużym rondlu. Usmażyć cebulę na średnim ogniu mieszając przez około 30 minut, aż uzyska złoty kolor.W średnim rondlu doprowadzić do wrzenia wino i gotować przez 1 minutę, dodać wodę ,bulion, bulion wołowy, liść laurowy i ponownie zagotować, następnie zestawić z ognia. Obsmażone cebule oprószyć mąką i smażyć, ciągle mieszając, aż wszystko zacznie wrzeć i zgęstnieje. Stopniowo dolewać gorący wywar , mieszając , aż do ponownego zgęstnienia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym płomieniu przez 20 minut bez przykrycia . Wyjąć liść laurowy, dodać tymianek. gdy zupa się gotuje pokroić bagietkę na kromki 1,5 cm.odrzucając piętki. Kromki opiec z jednej strony na ruszcie. Obrócić je i na każdą nałożyć po łyżeczce tartego sera i opiekać , aż ser zacznie się topić .Nalać zupę do  kokilek ułożyć na wierzchu grzanki i posypać pozostałym serem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *