PIERNIK PRZEKŁADANY

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka sztucznego miodu

1 szklanka oleju

1 szklanka mocnej herbaty

 4 jajka

 2 płaski łyżeczki sody oczyszczonej

1 przyprawa do piernika

 1 szklanka cukru

 Masa:

6 łyżek błyskawicznej kaszy manny

1/2 litra mleka

1 niepełna szklanka cukru

1 kostka masła

 sok z połowy średniej cytryny

Wykonanie:

Ciasto:

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z sodą i dalej miksujemy ,dodajemy szklankę mąki, i olej dalej miksując. Wlewamy miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody nadal miksując. Na koniec wlewamy herbatę zimną oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części  najlepiej rozlać ciasto do 3 głębokich talerzy. Pieczemy 3 placki około 25 minut w 150  C.

Masa:

 Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje i odstawiamy do ostudzenia. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy po 1 łyżce ostudzonej kaszy manny. Na koniec gotową masę mieszamy z sokiem z 1/2 cytryny. Pierwszą część ciasta smarujemy połową powidła śliwkowego i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym powidłem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim ciastem. Wierzch polewamy polewą czekoladową.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *