Składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżki masła
20 dag. miodu
1płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
lukier zrobiony z cukru pudru ubitym białkiem
ozdoby cukiernicze srebrne i złote perełki
Wykonanie:
Mąkę przesiewam, mieszam z przyprawami i sodą, dodaję jajka oraz masło, zagniatam ciasto. Robię w nim dołek, wlewam ciepły miód, wyrabiam. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 mm. Za pomocą rożnej wielkości foremek wycinam z niego gwiazdki, a kieliszkiem małe krążki. Przekładam na posmarowaną tłuszczem blachę i piekę w temperaturze 150 C. około 10 minut. Pierniczki zdejmuję z blachy, schładzam. Następnie układam od największej do najmniejszej gwiazdki, przekładając je małymi krążkami ciasta i sklejając lukrem. Choinkę dekoruję śniegiem zrobionym z lukru oraz gotowymi ozdobami cukierniczymi.