Składniki;
30 dag. mąki pszennej
125 ml. wrzącej wody
1 jajko
2 dag. masła
Wykonanie;
Mąkę przesiać do miski.Do zagotowanej wody dodać masło, roztopić go i stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką, dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto rękoma. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut. Ciasto odrywać kawałkami ,rozwałkowywać na cienki placek posypując w razie potrzeby stolnicę mąką. Szklanką wycinać kółka, następnie na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu wybranego przez siebie. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy posypanej mąką. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki około 3-5minut licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wod.y Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wykładać łyżką cedzakową na talerz, podawać polane przyrumienionym masłem lub według swojego uznania.
Zamknij