PIEROGI CIOCI MICHALINY

Składniki;

30 dag. mąki pszennej
125 ml. wrzącej wody
1 jajko
2 dag. masła

Wykonanie;

Mąkę przesiać do miski.Do zagotowanej wody dodać masło, roztopić go i stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką, dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto rękoma. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut. Ciasto odrywać kawałkami ,rozwałkowywać na cienki placek posypując w razie potrzeby stolnicę mąką. Szklanką wycinać kółka, następnie na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu wybranego przez siebie. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy posypanej mąką. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki około 3-5minut licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wod.y Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wykładać łyżką cedzakową na talerz, podawać polane przyrumienionym masłem lub według swojego uznania.

Zamknij

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *