Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżki oliwy
sól do smaku
1 szklanka ciepłej wody
Wykonanie:
Do mąki dajemy jajko, letnią wodę ,oraz olej i sól wyrabiamy ciasto. Wałkujemy cienko wykrawamy szklanką krążki nakładamy farsz zlepiamy brzegi i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
gdy pierogi wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 4-5 minut na bardzo wolnym ogniu. Podajemy okraszone ze skwarkami i cebulką przyrumienioną.
Farsz:
1 kg ziemniaków
30dag . sera
20 dag. boczku wędzonego
2 cebule
olej
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, ostudzić, przepuścić przez maszynkę, ser zetrzeć na grubych oczkach na tarce, cebulę i boczek pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Wszystko wymieszać. farszem napełniać krążki z ciasta i ugotować. Po ugotowaniu pierogi posypać ostrą papryką i smażyć na oleju.