PIEROGI Z BURACZKAMI

Składniki:

Ciasto:

40 dag. mąki

szczypta soli

3 jajka

letnia woda

Farsz:

75 dag. ugotowanych buraków

8 dag. masła

10 dag. twarożku

2 jajka

sól

pieprz

kilka łyżek bułki tartej

Sos:

10 dag. masła

4 łyżki maku

4 łyżki startego żółtego sera

Wykonanie:

Ciasto: mąkę, jajka i sol zagnieć z kilkoma łyżkami wody na gładkie ciasto. Przykryjwilgotną ściereczką, odstaw na 30 minut.

Farsz:

Buraki zetrzyj na tarce, osącz. Podsmaż na maśle. Włóż do miski, dodaj twarożek,jajka, bułkę tartą, połącz, przypraw. Ciasto rozwałkuj, wytnij kółka. Napełnij farszem, zlep. Pierogi włóż do osolonego wrzątku, gdy wypłyną, gotuj 3 minuty.

Sos:

masło stop, posyp makiem, wymieszaj. Polej pierogi, posyp startym serem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *