Składniki:
Ciasto:
40 dag. mąki
szczypta soli
3 jajka
letnia woda
Farsz:
75 dag. ugotowanych buraków
8 dag. masła
10 dag. twarożku
2 jajka
sól
pieprz
kilka łyżek bułki tartej
Sos:
10 dag. masła
4 łyżki maku
4 łyżki startego żółtego sera
Wykonanie:
Ciasto: mąkę, jajka i sol zagnieć z kilkoma łyżkami wody na gładkie ciasto. Przykryjwilgotną ściereczką, odstaw na 30 minut.
Farsz:
Buraki zetrzyj na tarce, osącz. Podsmaż na maśle. Włóż do miski, dodaj twarożek,jajka, bułkę tartą, połącz, przypraw. Ciasto rozwałkuj, wytnij kółka. Napełnij farszem, zlep. Pierogi włóż do osolonego wrzątku, gdy wypłyną, gotuj 3 minuty.
Sos:
masło stop, posyp makiem, wymieszaj. Polej pierogi, posyp startym serem.