PIEROGI Z JABŁKAMI

Składniki;
Ciasto;
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól

Masa jabłkowa;

1,5-2 kg jabłek

Wykonanie;

Zagnieść ciasto. Na każdy krążek ciasta nakładać jabłka i lepić pierogi.
Gotowe pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z topionym masłem i cukrem lub ze śmietaną, cukrem i szczyptą cynamonu jak kto lubi.

Masa jabłkowa;

Jabłka obrać pokroić w ósemki lub w grubszą kostkę .Ja obrane jabłka trę na grubej tarce dodaję do tych jabłek kisiel z cukrem według upodobania nie cały tylko tyle aby jabłka nie były wodniste żeby się dobrze sklejały.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *