PIEROGI Z JABŁKAMI

Składniki:
Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
3 łyżki oleju
sól

Farsz:

jabłka
cukier
kisiel żurawinowy lub inny

Wykonanie;
Ciasto;

Z podanych składników zagnieść ciasto , owinąć w folie i odstawić do wypoczęcia .

Farsz;

Jabłka obrać zetrzeć na grubej tarce dodać kisiel i cukier według swojego smaku i uznania, wymieszać wszystko.Ciasto odrywać po kawałku i, rozwałkować szklanką wycinać kółka i na każdy krążek nakładać farsz z jabłek i zlepiać pierogi. Gotowe pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z topionym masłem i cukrem lub ze śmietaną,

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *