Składniki:
50 dag. mąki
woda
40 dag. kwaszonej kapusty
kilka suszonych grzybów,
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej
3 łyżki oleju lub
5 dag. wędzonego boczku
1 cebula
1 jajko
sól
pieprz
mielony kminek
6 dag. tłuszczu do okraszenia
Wykonanie:
Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odłożyć zakryte na 20 minut. Ugotowaną z grzybami kapustę kwaszoną odcisnąć i bardzo drobno posiekać na stolnicy razem z grzybami. Drobno pokrajaną cebulę podsmażyć na oleju lub wytopionym boczku, dodać posiekaną kapustę i ugotowaną kaszę, przyprawy do smaku, ogrzewać mieszając.Po zestawieniu z ognia dodać do nadzienia surowe jajko i szybko wymieszać. Przed lepieniem pierogów nadzienie wystudzić. Zamiast grzybów suszonych można do kapusty dodać drobno pokrajane pieczarki lub boczniaki, podsmażone w tłuszczu razem z cebulą. Ugotowane pierogi podawać gorące, okraszone tłuszczem.