PIEROGI Z KAPUSTĄ I KASZĄ

Składniki:

 

50 dag. mąki

woda

40 dag. kwaszonej kapusty

kilka suszonych grzybów,

1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej

3 łyżki oleju lub

5 dag. wędzonego boczku

1 cebula

1 jajko

sól

pieprz

mielony kminek

6 dag. tłuszczu do okraszenia

 

Wykonanie:

 

Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odłożyć zakryte na 20 minut. Ugotowaną z grzybami kapustę kwaszoną odcisnąć i bardzo drobno posiekać na stolnicy razem z grzybami. Drobno pokrajaną cebulę podsmażyć na oleju lub wytopionym boczku, dodać posiekaną kapustę i ugotowaną kaszę, przyprawy do smaku, ogrzewać mieszając.Po zestawieniu z ognia dodać do nadzienia surowe jajko i szybko wymieszać. Przed lepieniem pierogów nadzienie wystudzić. Zamiast grzybów suszonych można do kapusty dodać drobno pokrajane pieczarki lub boczniaki, podsmażone w tłuszczu razem z cebulą. Ugotowane pierogi podawać gorące, okraszone tłuszczem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *