Składniki:
35 dag. mąki pszennej
1 jajko
około 2/3 szklanki wody lub mleka
Nadzienie:
50 dag. białego sera twarogowego (półtłustego)
1-2 żółtka
2-3 łyżki cukru
30 dag. truskawek
olejek waniliowy
Na wierzch:
2-3 łyżki masła
5-6 łyżek cukru
Wykonanie:
Twaróg utrzeć z żółtkami i cukrem do smaku. Dodać kilka kropli olejku waniliowego, wymieszać. Przebrać truskawki, oderwać szypułki, umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę, połączyć z masą twarogową. Całość można zmiksować lub wymieszać ręcznie przygotować ciasto mąkę zagnieść z woda i jajkiem .Ciasto rozwałkować na placek długości około 3 mm. szklanką wykrawać krążki. Na każdym z krążków układać łyżką po porcji farszu, ciasto składać na pół i bardzo dokładnie zlepiać brzegi. Zagotować wodę, lekko osolić. Na wrzątek wrzucać po porcji pierogów,gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Wyjąć, przelać zimną wodą, polać olejem, żeby się nie skleiły. Podać polane stopionym masłem i posypane cukrem.