Składniki:
1/2kg mąki
1/2 litra maślanki lub kefiru
Wykonanie:
Wszystko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nałożyć farsz ze szpinaku, dokładnie
zlepić brzegi i wrzucić do osolonego wrzątku z niewielką ilością oleju. Po wypłynięciu gotować 4 minuty.
Farsz;
1/2kg mrożonego szpinaku w liściach
250 g białego sera
4 ugotowane średnie ziemniaki
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na jasny kolor na niewielkiej ilości tłuszczu. Ugotowane i ostudzone w osolonej wodzie ziemniaki oraz ser przecisnąć przez praskę. Szpinak podsmażyć na maśle, aż do momentu gdy wyparuje cała woda, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do ziemniaków z serem, dodać zeszkloną cebulkę oraz podsmażony szpinak. Całość doprawić solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.