PIERŚ KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki;

1 gotowe ciasto francuskie
2 pojedyncze filety z kurczaka
2 plastry sera żółtego
2 plastry szynki

Zalewa;

olej
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
przyprawa kucharek lub inna
majeranek

Ponadto;

jajko roztrzepane do posmarowania ciasta

Wykonanie;

Z oleju i przypraw zrobić marynatę, włożyć mięso i marynować około 1 godziny. Na patelni rozgrzać olej , włożyć mięso i obsmażyć go z obu stron na rumiano. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto francuskie podzielić na dwie części na środku położyć mięso na mięso dać ser i szynkę. Ciasto ponacinać nożem z prawej i z lewej strony w paseczki. (Środek tam gdzie leży mięso ma zostać nie pocięte).Paseczkami ciasta opleść mięso na przemian tworząc warkocz. Tak przygotowane ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C. i piec 30-40 minut. Podawać z surówkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *