Składniki:
15 dag. wędzonego boczku
1/2 cebuli
2 duże ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
3 łyżki śmietany kremówki
sól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie:
Boczek pokroić w małą kostkę, zrumienić na suchej patelni (jak boczek jest bardzo chudy, można dolać odrobinę oleju). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Cebulę, czosnek i papryczkę dodać do boczku i zeszklić. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać do boczku, wymieszać i smażyć razem 2-3 minuty. Do mięsa dodać pomidory razem z zalewą. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia, aż pomidory się rozpadną (można je lekko rozdrobnić), a sos wyraźnie zgęstnieje. Do sosu dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.