PIERSI Z KURCZAKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Składniki:

750 g. ziemniaków

2 podwójne piersi kurczaka ze skórą

pieprz czarny mielony

sól

8 plastrów boczku

2 cebule

1 /2 czerwonej papryki

4 łyżki oleju

600 g. kiszonej kapusty

125 ml. białego wina

10  jagód jałowca

1 liść laurowy

1pęczek natki pietruszki

700 g. mąki

 2 jajka

gałka muszkatołowa

250 g. zielonych winogron

 

Wykonanie:

 

Kartofle ugotować w łupinach. Obrać, starannie utłuc. Mięso przekroić, natrzeć solą i pieprzem zawinąć w plastry boczku, spiąć. Cebule posiekać, paprykę pokroić w paseczki. Na 2 łyżkach oleju mięso zrumienić z każdej strony, wyjąć. Na tłuszczu poddusić cebulę z papryką i pokrojoną kapustą. Dodać wino, jałowiec i liść laurowy. przykryć, dusić około 40 minut. 10 minut przed końcem duszenia dodać przekrojone winogrona Ziemniaki wyrobić z posiekaną natką, mąką i jajkami, doprawić solą i gałką. Z ciasta utoczyć wałek, pokroić w plastry grubości 1,5 cm. Placki usmażyć na oleju. Podać z mięsem i kapustą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *