Składniki:
750 g. ziemniaków
2 podwójne piersi kurczaka ze skórą
pieprz czarny mielony
sól
8 plastrów boczku
2 cebule
1 /2 czerwonej papryki
4 łyżki oleju
600 g. kiszonej kapusty
125 ml. białego wina
10 jagód jałowca
1 liść laurowy
1pęczek natki pietruszki
700 g. mąki
2 jajka
gałka muszkatołowa
250 g. zielonych winogron
Wykonanie:
Kartofle ugotować w łupinach. Obrać, starannie utłuc. Mięso przekroić, natrzeć solą i pieprzem zawinąć w plastry boczku, spiąć. Cebule posiekać, paprykę pokroić w paseczki. Na 2 łyżkach oleju mięso zrumienić z każdej strony, wyjąć. Na tłuszczu poddusić cebulę z papryką i pokrojoną kapustą. Dodać wino, jałowiec i liść laurowy. przykryć, dusić około 40 minut. 10 minut przed końcem duszenia dodać przekrojone winogrona Ziemniaki wyrobić z posiekaną natką, mąką i jajkami, doprawić solą i gałką. Z ciasta utoczyć wałek, pokroić w plastry grubości 1,5 cm. Placki usmażyć na oleju. Podać z mięsem i kapustą.