Składniki:

1średni kalafior

2 cebule

1 czerwona papryka

1 łyżka gruboziarnistej soli

1 i 1/4 szklanki octu 4%

1/2szklanki cukru

1/2 łyżeczki przyprawy chili

2 goździki

1 listek laurowy

1 łyżka przyprawy curry

1 łyżka ostrej musztardy

Wykonanie:

Kalafior rozdzielić na różyczki, cebulę i paprykę pokroić na cienkie plasterki. Włożyć warzywa do szklanego naczynia, posolić, wymieszać, przykryć, wstawić na 12 godzin do lodówki. Następnie jarzyny przepłukać zimną wodą, odcedzić. Do rondla wlać1 szklankę octu, wymieszać z cukrem,dodać chili, goździki i listek laurowy, postawić garnek na ogniu, powoli zagotować, włożyć warzywa i odkryte gotować 20 minut na małym ogniu. Oddzielnie wymieszać 1/4 szklanki octu z pozostałymi składnikami, wlać do sałatki, wymieszać, pogotować jeszcze trochę na wolnym ogniu. Gorącą sałatkę przekładać do gorących, pół litrowych słoików, napełniać je zalewą, zamykać po wystudzeniu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *