Składniki;
1/2 kg. dyni
2 cebule
2 marchewki
1 zielona papryka pepperoni
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1/2 litra bulionu drobiowego
2 liście laurowe
1 pęczek tymianku
1 pęczek pietruszki
1/4 litra śmietany
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
po szczypcie zmielonych przypraw: kminu,kolendry i imbiru
pieprz cayenne
Wykonanie;
Dynie ,cebule i marchewki umyć , obrać i grubo pokroić. Paprykę umyć, usunąć pestki i posiekać. Masło rozgrzać w garnku włożyć warzywa i smażyć przez 3-4 minuty.Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Wlać bulion dodać liście laurowe, gałązki tymianku i 1/2 pęczka pietruszki. Całość gotować na małym ogniu około 15 minut, następnie wyjąć liście laurowe i tymianek. Do zupy dodać śmietanę, doprawić i zbindować .Słodką śmietankę doprawić do smaku kminkiem, kolendrą,imbirem, solą i pieprzem.Zupę rozlać do głębokich talerzy do każdego dodać po łyżce śmietanki. Z wierzchu udekorować pietruszka i pieprzem cayenne.