PIKANTNA ZUPA DYNIOWA

Składniki;

1/2 kg. dyni

2 cebule

2 marchewki

1 zielona papryka pepperoni

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

1/2 litra bulionu drobiowego

2 liście laurowe

1 pęczek tymianku

1 pęczek pietruszki

1/4 litra śmietany

sól

świeżo zmielony pieprz

4 łyżki słodkiej śmietanki 30 %

po szczypcie zmielonych przypraw: kminu,kolendry i imbiru

pieprz cayenne

 

Wykonanie;

Dynie ,cebule i marchewki umyć , obrać i grubo pokroić. Paprykę umyć, usunąć pestki i posiekać. Masło rozgrzać  w garnku  włożyć warzywa i smażyć przez 3-4 minuty.Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Wlać bulion dodać liście laurowe, gałązki tymianku i 1/2 pęczka pietruszki. Całość gotować  na małym ogniu około 15 minut, następnie wyjąć liście laurowe i tymianek. Do zupy dodać śmietanę, doprawić i zbindować .Słodką śmietankę doprawić do smaku kminkiem, kolendrą,imbirem, solą i pieprzem.Zupę rozlać do głębokich talerzy do każdego dodać po łyżce śmietanki. Z wierzchu udekorować pietruszka i pieprzem cayenne.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *