Składniki:

 

Ciasto:

3 dag drożdży

1  łyżka cukru

1 łyżka soli

6 łyżek oleju

1 kg. mąki

Sos:

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 łyżki keczupu

2 ząbki czosnku

pieprz

oregano

bazylia

Ponadto:

25 dag pieczarek

25 dag. szynki

25 dag. sera żółtego

1cebula

1 jajko

olej

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

 

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj sól, cukier i olej, połącz, dodając mąkę. Odstaw na godzinę. Ponownie zagnieć. Z ciasta uformuj wałek, pokrój na 8 części, rozwałkuj na okrągłe placki.

Pieczarki pokrój na plasterki, cebulę w kostkę, podduś na oleju. Przypraw. Szynkę pokrój w paski, ser zetrzyj na tarce. Składniki sosu wymieszaj. Każdy placek posmaruj sosem, ułóż pieczarki, szynkę,

posyp serem i przyprawami. Placki złóż na pół, zlep. Pizze posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 20-30 minut w 190 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *