Składniki:
Ciasto:
3 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
6 łyżek oleju
1 kg. mąki
Sos:
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki keczupu
2 ząbki czosnku
pieprz
oregano
bazylia
Ponadto:
25 dag pieczarek
25 dag. szynki
25 dag. sera żółtego
1cebula
1 jajko
olej
Wykonanie:
Ciasto:
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj sól, cukier i olej, połącz, dodając mąkę. Odstaw na godzinę. Ponownie zagnieć. Z ciasta uformuj wałek, pokrój na 8 części, rozwałkuj na okrągłe placki.
Pieczarki pokrój na plasterki, cebulę w kostkę, podduś na oleju. Przypraw. Szynkę pokrój w paski, ser zetrzyj na tarce. Składniki sosu wymieszaj. Każdy placek posmaruj sosem, ułóż pieczarki, szynkę,
posyp serem i przyprawami. Placki złóż na pół, zlep. Pizze posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 20-30 minut w 190 C.