Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mocnej herbaty
1 szklanka oleju
1 szklanka miodu
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1 łyżka cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, mąkę przesianą wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą, następnie herbatę, miód i olej. Można dodać rodzynki i orzechy. Upiec ciasto i posypać cukrem pudrem lub przekroić i przełożyć masą.
Masa :
1 puszka ananasa
25 dag. margaryny lub masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Odcedzić sok z ananasa, dopełnić do 1/2 litra wodą, zagotować i ugotować z pozostałych składników budyń. Przestudzony budyń dodać do utartej margaryny lub masła i dodać pokrojone w kostkę ananasy wymieszać. Przekroić placek na pół, posmarować masą z ananasami, przykryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem. Placek może być tylko z masą budyniową,lub czekoladową lub bez masy. Jeżeli dodamy rodzynki i orzechy do środka. Jest bardzo dobry po 1- 2 dniach.