Składniki:

Ciasto:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mocnej herbaty

1 szklanka oleju

1 szklanka miodu

3 szklanki mąki

2 łyżeczki sody

1 łyżka cynamonu

1 łyżka przyprawy do piernika

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, mąkę przesianą wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą, następnie herbatę, miód i olej. Można dodać rodzynki i orzechy. Upiec ciasto i posypać cukrem pudrem lub przekroić i przełożyć masą.

Masa :

1 puszka ananasa

25 dag. margaryny lub masła

2 jajka

1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Odcedzić sok z ananasa, dopełnić do 1/2 litra wodą, zagotować i ugotować z pozostałych składników budyń. Przestudzony budyń dodać do utartej margaryny lub masła i dodać pokrojone w kostkę ananasy wymieszać. Przekroić placek na pół, posmarować masą z ananasami, przykryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem. Placek może być tylko z masą budyniową,lub czekoladową lub bez masy. Jeżeli dodamy rodzynki i orzechy do środka. Jest bardzo dobry po 1- 2 dniach.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *