Składniki:
Kruche ciasto
250 g. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
125 g. masła
3-4 łyżki cukru
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
Owocowe nadzienie:
75 g. masła
50 g .cukru
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
75 g. mąki
szczypta soli
50 g. zmielonych migdałów
1 kg .węgierek
3 łyżki galaretki jabłkowej
3 łyżki uprażonych płatków migdałowych
Wykonanie:
Z przesianej mąki z dodatkiem proszku do pieczenia, szczypty soli pokrojonego masła, cukru, jajka i cukru waniliowego szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i chłodzić w lodowce około 30 minut. Tortownicę (śr. 26 cm.) natłuścić, wyłożyć ciastem i wykleić brzeg wysokości 3 cm. Spód gęsto ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Miękkie masło utrzeć z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę, sól i zmielone migdały, wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto w formie. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć pestki, końce owoców naciąć. Owoce gęsto ułożyć na cieście. Placek piec 40 -45 minut. Galaretkę jabłkową podgrzać, posmarować nią wierzch ciasta i posypać uprażonymi płatkami migdałów.