PLACEK ŚLIWKOWY Z MIGDAŁAMI

Składniki:

Kruche ciasto

250 g. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól

125 g. masła

3-4 łyżki cukru

1 jajko

1 opakowanie cukru waniliowego

 

Owocowe nadzienie:

 

75 g. masła

50 g .cukru

1 jajko

1 opakowanie cukru waniliowego

75 g. mąki

szczypta soli

50 g. zmielonych migdałów

1 kg .węgierek

3 łyżki galaretki jabłkowej

3 łyżki uprażonych płatków migdałowych

Wykonanie:

 

Z przesianej mąki z dodatkiem proszku do pieczenia, szczypty soli pokrojonego masła, cukru, jajka i cukru waniliowego szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i chłodzić w lodowce około 30 minut. Tortownicę (śr. 26 cm.) natłuścić, wyłożyć ciastem i wykleić brzeg wysokości 3 cm. Spód gęsto ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Miękkie masło utrzeć z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę, sól i zmielone migdały, wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto w formie. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć pestki, końce owoców naciąć. Owoce gęsto ułożyć na cieście. Placek piec 40 -45 minut. Galaretkę jabłkową podgrzać, posmarować nią wierzch ciasta i posypać uprażonymi płatkami migdałów.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *