PLACEK Z MASĄ GRUSZKOWĄ

Składniki:

 

300 g. mąki pszennej

100 g. gorzkiej czekolady

4 jajka

 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g. masła

150 g. cukru

skórka z 1 cytryny

? Nadzienie:

300 ml. śmietany 30%

2 smietan-fixy

1 puszka gruszek

1 galaretka cytrynowa

1 galaretka wiśniowa

2 łyżki cukru pudru

100 g. gorzkiej czekolady

 

Wykonanie:

 

Czekoladę posiekać. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem. Ucierając, pojedynczo dodawać jajka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, czekoladę i otartą skórkę z cytryny, delikatnie przemieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem formy. Piec 30-35 minut 200 C. Po przestudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty .Gruszki odsączyć, kilka odłożyć do dekoracji. Syrop gruszkowy zagotować i rozpuścić w nim galaretkę cytrynową. Dodać gruszki, zagotować i zmiksować. Przestudzoną masą posmarować jeden blat biszkoptowy. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem typu śmietan fiks. Połowę wyłożyć na gruszki .Przykryć drugim blatem. Nałożyć resztę śmietany. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na płaskiej blaszce. Po zastygnięciu zeskrobać wiórki. Galaretkę wiśniową rozpuścić w  szklance wrzątku, wrzucić odłożone gruszki. Kiedy zacznie tężeć, zalać nią ciasto. Obsypać czekoladowymi wiórkami

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *