Składniki:
300 g. mąki pszennej
100 g. gorzkiej czekolady
4 jajka
łyżeczki proszku do pieczenia
150 g. masła
150 g. cukru
skórka z 1 cytryny
? Nadzienie:
300 ml. śmietany 30%
2 smietan-fixy
1 puszka gruszek
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka wiśniowa
2 łyżki cukru pudru
100 g. gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Czekoladę posiekać. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem. Ucierając, pojedynczo dodawać jajka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, czekoladę i otartą skórkę z cytryny, delikatnie przemieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem formy. Piec 30-35 minut 200 C. Po przestudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty .Gruszki odsączyć, kilka odłożyć do dekoracji. Syrop gruszkowy zagotować i rozpuścić w nim galaretkę cytrynową. Dodać gruszki, zagotować i zmiksować. Przestudzoną masą posmarować jeden blat biszkoptowy. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem typu śmietan fiks. Połowę wyłożyć na gruszki .Przykryć drugim blatem. Nałożyć resztę śmietany. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na płaskiej blaszce. Po zastygnięciu zeskrobać wiórki. Galaretkę wiśniową rozpuścić w szklance wrzątku, wrzucić odłożone gruszki. Kiedy zacznie tężeć, zalać nią ciasto. Obsypać czekoladowymi wiórkami