Składniki:

Ciasto:

60 dag mąki (po połowie krupczatki i wrocławskiej)

20 dag. margaryny

18 dag cukru pudru

1 łyżeczka sody

1 jajko

1 żółtko

4 łyżki płynnego miodu sztucznego

4 łyżki ciepłego mleka lub śmietany

Wykonanie:

 Masa:

1/2 1 mleka

1łyżka mąki krupczatki

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

1torebka budyniu

25 dag margaryny,

1 żółtko

1 cukier waniliowy

5 łyżek cukru pudru,

1słoik dżemu

Wykonanie:

 

łuszcz i mąkę posiekać, dodać sodę, mleko, miód oraz jaja, wyrobić i zagnieść ciasto (najlepiej zrobić je dzień wcześniej). Następnie podzielić na 3 równe części. Rozwałkować placki i upiec je na złoty kolor (około 15 minut.). Gorące zsunąć na papier. Margarynę, żółtko, cukier waniliowy, cukier puder utrzeć na pulchną masę i stopniowo dodawać schłodzony budyń. Na pierwszym placku ułożyć dżem, a na drugim i trzecim – masę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *