Składniki:
Ciasto:
60 dag mąki (po połowie krupczatki i wrocławskiej)
20 dag. margaryny
18 dag cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 jajko
1 żółtko
4 łyżki płynnego miodu sztucznego
4 łyżki ciepłego mleka lub śmietany
Wykonanie:
Masa:
1/2 1 mleka
1łyżka mąki krupczatki
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1torebka budyniu
25 dag margaryny,
1 żółtko
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru pudru,
1słoik dżemu
Wykonanie:
łuszcz i mąkę posiekać, dodać sodę, mleko, miód oraz jaja, wyrobić i zagnieść ciasto (najlepiej zrobić je dzień wcześniej). Następnie podzielić na 3 równe części. Rozwałkować placki i upiec je na złoty kolor (około 15 minut.). Gorące zsunąć na papier. Margarynę, żółtko, cukier waniliowy, cukier puder utrzeć na pulchną masę i stopniowo dodawać schłodzony budyń. Na pierwszym placku ułożyć dżem, a na drugim i trzecim – masę.