Składniki:

ciasto kruche:

25 dag. mąki

15 dag. masła

1 żółtko

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

1-2 łyżki gęstej śmietany

Ponadto:

1/2 kg. malin lub innych owoców

Wykonanie:

Mąkę przesiać dodać pozostałe składniki posiekać nożem i szybko połączyć razem.Ciasto schłodzić 20 minut w lodówce. Wylepić ciastem dno tortownicy wysmarowanej i posypanej bułką tarta.Upiec na złoty kolor w temperaturze. 200C.

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

2 czubate łyżki mąki pszennej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukry i ubijamy jeszcze około5 minut. Wlać żółtka, wymieszać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Na podpieczony kruchy spód wsypać około 2 łyżki bułki tartej, wsypać połowę owoców. Wlać biszkopt, ułożyć pozostałe owoce. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180 C.Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *