Składniki:
ciasto kruche:
25 dag. mąki
15 dag. masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki gęstej śmietany
Ponadto:
1/2 kg. malin lub innych owoców
Wykonanie:
Mąkę przesiać dodać pozostałe składniki posiekać nożem i szybko połączyć razem.Ciasto schłodzić 20 minut w lodówce. Wylepić ciastem dno tortownicy wysmarowanej i posypanej bułką tarta.Upiec na złoty kolor w temperaturze. 200C.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukry i ubijamy jeszcze około5 minut. Wlać żółtka, wymieszać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Na podpieczony kruchy spód wsypać około 2 łyżki bułki tartej, wsypać połowę owoców. Wlać biszkopt, ułożyć pozostałe owoce. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180 C.Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.