Składniki;
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
12i 1/2dag. masła lub margaryny
2 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie;
Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości. W rondelku rozpuścić tłuszcz i ciepły dodać do jajek , cały czas miksować. Dodawać po trochę przesianą mąkę miksując,na najmniejszych obrotach. Na samym końcu dodać proszek do pieczenia , wymieszać . Ciasto wyłożyć równo na blachę , posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto , posypać odrobiną śmietan – fixu , wtedy proszek ten nie przepuści soku z owoców do ciasta. Ułożyć na ciasto połówki truskawek , miąższem do góry. Na to posypać kruszonkę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 C .na około 35-45 minut.
Kruszonka:
1/2 kostki masła
1 łyżeczkę czubata smalcu
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 -3 szklanki mąki
Wykonanie;
Wsypać mąkę dodać resztę składników i zarobić ciasto na żwirek Nie może być za twarde ,i nie może być za miękkie , bo się rozpłynie .Po upieczeniu można posypać cukrem lub polukrować.