PLACEK ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

3 żółtka

2 całe jajka

1 szklanka cukru

1 kostka margaryny albo pół na pół z masłem

3 szklanki mąki pszennej

1 jogurt naturalny 200 g.

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kg. śliwek

 

Kruszonka:

 

1/2 kostki margaryny

1/3 szklanki cukru

1 szklanka mąki

1cukier waniliowy

otarta skórka z cytryny

 

Wykonanie:

 

Jajka z cukrem ubić mikserem,dość mocno. Margarynę stopić uprzednio w rondelku i letnią lać do jajek , dalej ubijając. Następnie dodawać sukcesywnie 3 szklanki przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i  małe opakowanie jogurtu naturalnego ,200 gram ,bo ciasto było bardzo gęste. Wymiksować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę 28×42 cm . posypaną bułką tartą lub mąką.  Łyżką rozprowadzić ciasto na całość blaszki. Poukładać połówki śliwek przeciętych wzdłuż i wypestkowanych .Śliwki układać skórką do ciasta (można położyć każdy inny owoc ) Na wierzch posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 C. piekarnika na około 40 minut na termobiegu .To zależy od piekarnika , najlepiej do obserwować , kiedy się lekko ze złoci ,jest dobre. Ja zrobiłam jeszcze lukier z białka soku z cytryny i cukru pudru.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *