Składniki;
70 dag. śliwek węgierek
Ciasto;
2 szklanki mąki pszennej
25 dag. masła lub margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
3 łyżki maki pszennej
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
Wykonanie;
Z podanych składników zagnieć kruszonkę posypać ciasto.
Wykonanie;
Ciasto;
Mąkę przesiać, wymieszam z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka,wymieszać i dalej mieszając porcjami dodawał mąkę z proszkiem. Roztopić masło lub margarynę, gdy przestygnie wlewać do ciasta i miesząc aż masło się wrobi w ciasto. Blachę 25 x 35 cm.wysmarować masłem lub margaryną i wysypach bułką tartą. Wlać ciasto, śliwki przekroić na połówki, wyjąc pestki, ułożyć na ciecie skórką do dołu, posypać kruszonką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180.C. około 40-50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.