PLACKI WATRÓBKOWE Z NATKĄ

Składniki:

 

15 dag. wątróbek drobiowych

8 czubatych łyżek mąki

1duża cebula

2 jajka

1 pęczek natki

1 łyżka przyprawy warzywnej

pieprz

sól

olej do smażenia

Wykonanie:

 

Wątróbki dokładnie oczyść, pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Natkę opłucz, otrzep z wody, posiekaj. Mąkę starannie wymieszaj z jajkami i dwoma szklankami zimnej wody (ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany – zbyt gęste można rozcieńczyć wodą, a za rzadkie zagęścić mąką). Dodaj wątróbki, cebulę i natkę, wsyp przyprawę warzywną, wymieszaj, przypraw do smaku. Olej rozgrzej na patelni, łyżką kładź porcje ciasta, formując nieduże placuszki. Usmaż je z obu stron na złoty kolor. Osącz. Placki podawaj na ciepło lub zimno z sezonową surówką lub ogórkami małosolnymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *