Składniki:
15 dag. wątróbek drobiowych
8 czubatych łyżek mąki
1duża cebula
2 jajka
1 pęczek natki
1 łyżka przyprawy warzywnej
pieprz
sól
olej do smażenia
Wykonanie:
Wątróbki dokładnie oczyść, pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Natkę opłucz, otrzep z wody, posiekaj. Mąkę starannie wymieszaj z jajkami i dwoma szklankami zimnej wody (ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany – zbyt gęste można rozcieńczyć wodą, a za rzadkie zagęścić mąką). Dodaj wątróbki, cebulę i natkę, wsyp przyprawę warzywną, wymieszaj, przypraw do smaku. Olej rozgrzej na patelni, łyżką kładź porcje ciasta, formując nieduże placuszki. Usmaż je z obu stron na złoty kolor. Osącz. Placki podawaj na ciepło lub zimno z sezonową surówką lub ogórkami małosolnymi.