Składniki;

5 jajek
6 łyżek oleju
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1i 1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. margaryny
1 cukier wanilinowy
1 1/2 litra musu jabłkowego

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Ucierać margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać stopniowo po jednym żółtku ciągle ucierając,i dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,dalej ucierając wlewać olej ucierać aż masa będzie gładka. Ubić białka na sztywno doda do masy i delikatnie wymieszać tak by się piana połączyła z ciastem. Wylewamy połowę masy na przygotowaną blachę posmarowana margaryną obsypaną bułką tartą, lub mąką, albo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na połowę masy nakładamy mus jabłkowy i resztę ciasta na sam wierzch rozsmarowujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C .i pieczemy około 40-50 minut zależy od piekarnika.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *