Składniki:
1 kg. ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 średnia cukinia, kabaczek lub patison
2 jajka
1/2 szklanki mąki
5-6 łyżek śmietany
szczypta soli
pieprz ziołowy
pieprz naturalny
sól
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cukinię obrać ,umyć ,przekroić, wydrążyć nasiona i zetrzeć na tarce
i połączyć z ziemniakami. Do masy dodać lub posiekane starte cebule, zmiażdżony czosnek, oraz pozostałe składniki (oprócz śmietany) i dokładnie wymieszać. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem kłaść łyżką placuszki.
smażyć z obu stron na złoty kolor. Gorące placki można polać śmietaną. Podawać z surówkami.
Placki można zrobić z samej cukinii, ale należy wtedy zwiększyć ilość mąki, aby ciasto nie wyszło za rzadkie.