PLACKI ZIEMNIACZANE INACZEJ

Składniki:

1 kg. ziemniaków

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 średnia cukinia, kabaczek lub patison

2 jajka

1/2 szklanki mąki

5-6 łyżek śmietany

szczypta soli

pieprz ziołowy

pieprz naturalny

sól

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce.  Cukinię obrać ,umyć ,przekroić, wydrążyć nasiona i zetrzeć na tarce

i połączyć z ziemniakami. Do masy dodać lub posiekane  starte cebule, zmiażdżony czosnek, oraz pozostałe składniki  (oprócz śmietany) i dokładnie wymieszać. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem kłaść łyżką placuszki.

smażyć z obu stron na złoty kolor. Gorące placki można polać śmietaną. Podawać z surówkami.

Placki można zrobić z samej cukinii, ale należy wtedy zwiększyć ilość mąki, aby ciasto nie wyszło za rzadkie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *