PLACKI ZIEMNIACZANE Z KAPUSTĄ

Składniki:

1/2 młodej  kapusty
3 kg. młodych ziemniaków
3cebule
1 łyżka czosnku granulowanego
8 łyżek mąki pszennej
6 dużych jajek
sól
pieprz
olej do smażenia

 

Wykonanie:

 

Kapustę poszatkować,posypać łyżeczką soli,wymieszać i odstawić żeby zmiękła. Cebule obrać  zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Ziemniaki obrać,umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do ziemniaków dodać poszatkowaną kapustę,cebulę,czosnek granulowany,jajka,mąkę,sól i pieprz do smaku. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej,nakładać łyżką ciasto ziemniaczane,formując cienkie placki. Smażyć placki z obu stron na rumiano. Zdejmować placki na talerz wyłożony warstwą papierowego ręcznika,żeby odsączyć nadmiar oleju.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *