Składniki:
3 cukinie
2jajka
1 szklanka bułki tartej
4 łyżki startego żółtego sera
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia
Sos:
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
400 g. jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Cukinie umyć i zetrzeć ze skórką na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na sitku na 15-20 minut aż puści sok.
Sos:
Koperek ,pietruszkę opłukać, osuszyć, drobno posiekać wraz z czosnkiem i wymieszać z jogurtem, posolić do smaku, odstawić. Odcisnąć cukinie, dodać roztrzepane jajka, starty ser i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać . Doprawić do smaku pieprzem i solą. Gdyby ciasto było za rzadkie, można dodać odrobinę mąki lub bułki tartej. Na patelni rozgrzać oliwę i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć z obu stron na zloty kolor. Podawać z sosem.