Składniki:
35 dag. miąższu z dyni
60 dag. ziemniaków
1 marchewka
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
2 jajka
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 garść natki pietruszki
bułka tarta do zagęszczenia
olej do smażenia
sałata do dekoracji
sól
pieprz
Wykonanie:
Obrać ziemniaki, marchewkę i dynię, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z ziemniaków usunąć nadmiar wody, cebule i czosnek obrać, cebule drobno posiekać, czosnek przecisną przez praskę. Wszystko dać do miski, dodać jajka, sól, pieprz, majeranek. Natkę umyć, osuszyć, drobno posiekać, następnie wrzucić do miski, wedle potrzeby zagęścić bułką tartą, dokładnie wymiesza. Z ciasta formować placuszki, rozgrzać tłuszcz na patelni, układać kilka placuszków, smażyć na złoty kolor. Rozłożyć na talerze,udekorować sałatą,można podawać z sosem tatarskim.