Składniki:

 

35 dag. miąższu z dyni

60 dag. ziemniaków

1 marchewka

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

2 jajka

1 łyżeczka suszonego majeranku

1 garść natki pietruszki

bułka tarta do zagęszczenia

olej do smażenia

sałata do dekoracji

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Obrać ziemniaki, marchewkę i dynię, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z ziemniaków usunąć nadmiar wody, cebule i czosnek obrać, cebule drobno posiekać, czosnek przecisną przez praskę. Wszystko dać do miski, dodać jajka, sól, pieprz, majeranek. Natkę umyć, osuszyć, drobno posiekać, następnie wrzucić do miski, wedle potrzeby zagęścić bułką tartą, dokładnie wymiesza. Z ciasta formować placuszki, rozgrzać tłuszcz na patelni, układać kilka placuszków, smażyć na złoty kolor. Rozłożyć na talerze,udekorować sałatą,można podawać z sosem tatarskim.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *