Składniki;
Ciasto;

1/2 kg. mąki
25 dag. margaryny
15 dag cukru
2 żółtka
1 cukier waniliowy
1/2 proszku do pieczenia

Masa Serowa;

1 kg. sera13 dag. masła
4 żółtka
35-40 dag. cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 cytryny

Wykonanie;

Ciasto;

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec 2 placki na blaszce prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i posypanej bułką tarta w nagrzanym piekarniku do 170-180C. i piec każdy placek osobno po 15-20 minut w zależności od piekarnika .

Masa Serowa;

Ser zmielić 2 razy w maszynce do mięsa przełożyć do garnka nieprzypalającego się. Cukier, masło, żółtka utrzeć do białości ,dodać do sera dobrze wymieszać na gładka masę i wstawić na palnik na mały płomień i cały czas mieszać .Do dobrze podgrzanego sera dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie mieszać cały czas.Po zagotowaniu i zgęstnieniu wylać masę serową na placek w blaszce i przykryć drugim plackiem.Wierzch ciasta polać polewą czekoladowa lub lukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *