Składniki:
25 dag. margaryny
1 ? szklanki cukru + 3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
1/2 kg.mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
budyń malinowy bez cukru 40 g. lub inny czerwony
1 łyżka kakao
1i ? kg. jabłek
1 łyżka cynamonu
rodzynki
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, 2 żółtek, ? szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej 35cm x 24cm wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok z jabłek. Dodać 3 łyżki cukru, cynamon i rodzynki według uznania. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem wyłożyć jabłka. Ciasto kakaowe zetrzeć na jabłka (lub pokruszyć na kawałki). Ubić 4 białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe ? szklanki cukru i dalej ubijać. Dodać budyń. Białka wyłożyć na ciemne ciasto. Na białka zetrzeć jasne ciasto lub pokruszyć na kawałki. Piecz w nagrzanym piekarniku około 60 minut. w temperaturze 180C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *