POD RÓŻOWĄ KOŁDERKĄ

Składniki:

 

70 dag.rabarbaru

 

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

25 dag. margaryny

6 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat waniliowy

Beza:

6 białek

1/4 szklanki cukru

1/2 kisielu wiśniowego

 

Wykonanie:

 

Przygotować kruche ciasto. Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i aromat. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut W tym czasie rabarbar obrać i pokroić. Ciasto wyjąć i podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować i położyć na natłuszczoną blachę. Na cieście ułożyć kawałki rabarbaru.

Beza:

Schłodzone białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej ubijać. Dodać kisiel w proszku i wymieszać. Masę bezową wylać na rabarbar. Bezę obsypać startą drugą częścią ciasta. Piecz przez około 40 minut w temperaturze160 C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *