Składniki:
70 dag.rabarbaru
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
25 dag. margaryny
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Beza:
6 białek
1/4 szklanki cukru
1/2 kisielu wiśniowego
Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto. Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i aromat. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut W tym czasie rabarbar obrać i pokroić. Ciasto wyjąć i podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować i położyć na natłuszczoną blachę. Na cieście ułożyć kawałki rabarbaru.
Beza:
Schłodzone białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej ubijać. Dodać kisiel w proszku i wymieszać. Masę bezową wylać na rabarbar. Bezę obsypać startą drugą częścią ciasta. Piecz przez około 40 minut w temperaturze160 C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.