Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe po około 30 dag.każda
20 plasterków boczku
1 łyżka posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
olej
sól
pieprz
sznurek
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 C.Mięso umyć osuszyć .Oprószyć solą i pieprzem obsmażyć na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Odstawić do wystygnięcia. Przygotować kilka kawałków sznurka do obwiązania mięsa dookoła 4-5 sznurków i 2 sznurki dłuższe do przewiązania wzdłuż .Sznurki rozłożyć na desce w kolejności najpierw dłuższe a na nich odstępach 2-3 cm. Na nich położyć plastry boczku by na siebie zachodziły, posypać ziołami. Położyć na tym mięso owinąć boczkiem związać sznurkami ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 25-35 minut. Z gotowego mięsa zdjąć sznurki.