POMARAŃCZOWA BABKA

Składniki:

1 i  1/2 szklanki mąki
15 dag. masła
10 łyżek cukru pudru
4 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
otarta skórka z 1 pomarańczy
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Sparzyć pomarańcze, wytrzeć do sucha i zetrzeć na drobnej tarce skórkę. Masło ze skórkami i cukrem utrzeć na puszystą masę.
Dodać jajka, cukier waniliowy i dalej ucierać. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C. Piec 45-50  minut lub do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe, nie wyjęte z formy ciasto po nakłuwać wykałaczką, polać 1/2 szklanki soku z pomarańczy i zostawić na kilkanaście minut. Do reszty soku dodać 3 łyżki cukru pudru i dokładnie rozetrzeć. Wyłożone ciasto polać lukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *