Składniki:
3 kg. pomidorów mięsistych
1 -2 łyżki octu jabłkowego, lub zwykłego
1 główka czosnku
olej słonecznikowy lub oliwa
pieprz
sól
oregano
bazylia
2 słoiki lub 3 mniejsze
Wykonanie:
Umyć pomidory, a następnie odciąć końcówki pomidora, przekroić go na pół. Wydrążyć miąższ, odkładając go do osobnej miski. Przyda się do sosu lub przecieru pomidorowego. Wydrążone łódeczki pomidora ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, skórką do dołu. Posolić delikatnie,można dodać troszeczkę ziół mają lepszy aromat.Tak przygotowaną blachę włożyć do piekarnika na 3-4 godziny. Włączyć termoobieg i nastawić na 90 C. suszyć przy uchylonym piekarniku bo inaczej pomidory się zagotują. Przygotować słoiki wyparzyć je i ususzyć. Po 3 – 4 godzinach spędzonych w piekarniku pomidory będą wystarczająco wysuszone. Wyłączyć piekarnik i wyciągnąć blachę.
Zalewa:
Olej wlać do garnka 2 szklanki lub połączy oliwę z oliwek 1i1/2 szklanki) z mniejszą ilością oleju słonecznikowego 1/2szklanki i rozgrzać. Uważać, żeby olej się nie spalił, ma być gorący ale się nie gotować. Przygotować pokrojony czosnek po 3 ząbki czosnku na słoik. Wysuszone pomidory przełożyć do miski i polać je octem oraz posypać ziołami. Tak przygotowane suszone pomidory, otoczone octem i przyprawami przełożyć do słoików do 3/4 wysokości słoja bo pęcznieją. Przekładać pomidory czosnkiem. Całość zalać gorącym olejem lub mieszanką oliwy i oleju. Zakręcić słoiki i postawić górą do dołu. Suszone pomidory w oleju będą gotowe już po trzech dniach.