Składniki:
20 dag. wieprzowiny (najlepiej szynki)
1 kg małych żółtych cukinii
1/2 kg pomidorów
2 cebule
2 łyżki majeranku
5 dag. żółtego sera
3-4 łyżki oleju
sól
pieprz
czosnek niedźwiedzi
Wykonanie:
Pomidory umyj, pokrój a ćwiartki, usuń środki pestkami. Miąższ pokrój drobną kostkę. Mięso płucz, pokrój w kostkę. cebule obierz, posiekaj. Łyżkę oleju rozgrzej na patelni. Podsmaż mięso na ostrym ogniu mieszając. Dodaj cebulę i pomidory, podsmaż. Wlej szklankę wody, przypraw majerankiem, solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Podduś na małym ogniu. Cukinie umyj, osusz, pokrój wzdłuż na plastry. Resztę oleju rozgrzej na patelni, smaż porcjami plastry cukinii, po około 5 minut na złotobrązowy kolor. Przypraw solą i pieprzem. Na cukiniach ułóż wieprzowinę z warzywami. Ser zetrzyj na tarce na mięso.