POTRAWKA NA ŻOŁTEJ CUKINII

Składniki:

 

20 dag. wieprzowiny (najlepiej szynki)

1 kg małych żółtych cukinii

1/2 kg pomidorów

2 cebule

2 łyżki majeranku

5 dag. żółtego sera

3-4 łyżki oleju

sól

pieprz

czosnek niedźwiedzi

Wykonanie:

Pomidory umyj, pokrój a ćwiartki, usuń środki  pestkami. Miąższ pokrój  drobną kostkę. Mięso płucz, pokrój w kostkę. cebule obierz, posiekaj. Łyżkę oleju rozgrzej na patelni. Podsmaż mięso na ostrym ogniu mieszając. Dodaj cebulę i pomidory, podsmaż. Wlej szklankę wody, przypraw majerankiem, solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Podduś na małym ogniu. Cukinie umyj, osusz, pokrój wzdłuż na plastry. Resztę oleju rozgrzej na patelni, smaż porcjami plastry cukinii, po około 5 minut na złotobrązowy kolor. Przypraw solą i pieprzem. Na cukiniach ułóż wieprzowinę z warzywami. Ser zetrzyj na tarce na mięso.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *