POTRAWKA Z KURCZAKA

Składniki:

 

250 g. chińskiego makaronu pszennego

2 jajka

sól

pieprz

2 1/2 łyżki oleju

400 g. filetu z piersi kurczaka

100 g. zielonej fasolki szparagowej

100 g. zielonych szparagów mini

1/2 łyżeczki imbiru

rzeżucha lub drobne kiełki (Np. lucerny) do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Makaron chiński cienkie, przezroczyste nitki  do kupienia w hipermarketach) ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą i odsączyć. Jajka rozkłócić ze szczyptą pieprzu soli. Na patelni rozgrzać  pół łyżki oleju (może być uniwersalny rzepakowy wylać mieszankę jajeczną. Poczekać chwilę, aż jajko się zetnie, wtedy obrócić omlet na drugą stronę. Opiekać do przyrumienienia z obu stron. Omlet odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i zwinąć w rulon jak naleśnik. Owinąć w folię i wystudzić. Filet z piersi kurczaka pokroić w kawałki .Kawałki kurczaka obsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać fasolkę i szparagi (wcześniej blanszowane), podsmażyć, doprawić imbirem .Dołożyć makaron, chwilę podsmażyć, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Omlet pokroić w ukośne plasterki i wmieszać do makaronu na patelni. Przełożyć na talerze, udekorować kiełkami lub rzeżuchą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *