Składniki:
250 g. chińskiego makaronu pszennego
2 jajka
sól
pieprz
2 1/2 łyżki oleju
400 g. filetu z piersi kurczaka
100 g. zielonej fasolki szparagowej
100 g. zielonych szparagów mini
1/2 łyżeczki imbiru
rzeżucha lub drobne kiełki (Np. lucerny) do dekoracji
Wykonanie:
Makaron chiński cienkie, przezroczyste nitki do kupienia w hipermarketach) ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą i odsączyć. Jajka rozkłócić ze szczyptą pieprzu soli. Na patelni rozgrzać pół łyżki oleju (może być uniwersalny rzepakowy wylać mieszankę jajeczną. Poczekać chwilę, aż jajko się zetnie, wtedy obrócić omlet na drugą stronę. Opiekać do przyrumienienia z obu stron. Omlet odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i zwinąć w rulon jak naleśnik. Owinąć w folię i wystudzić. Filet z piersi kurczaka pokroić w kawałki .Kawałki kurczaka obsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać fasolkę i szparagi (wcześniej blanszowane), podsmażyć, doprawić imbirem .Dołożyć makaron, chwilę podsmażyć, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Omlet pokroić w ukośne plasterki i wmieszać do makaronu na patelni. Przełożyć na talerze, udekorować kiełkami lub rzeżuchą.