Składniki:
1chleb razowy na miodzie
5 dag masła
10 dag selera
3 dag orzechów
sok z cytryny
sól
cukier
3 łyżki gęstego majonezu
10 dag sera wędzonego
1 pomarańcza
listki pietruszki
Wykonanie:
Podłużny bochenek chleba okroić ze skórki i przeciąć wzdłuż na 3 lub 4 części. Posmarować je bardzo cienko masłem. Obrany seler zetrzeć na drobnej tarce, skropić cytryną, dodać zmielone lub bardzo drobno posiekane orzechy, majonez. Wszystko wymieszać, a następnie rozsmarować na pieczywie. Twardy ser wędzony zetrzeć wprost na posmarowane pastą selerową kromki. Każdy pas chleba przekroić wzdłuż na połowę, a potem pokroić na małe kwadraciki. Na każdą kanapkę położyć listek natki pietruszki i kawałeczek pomarańczy lub ananasa z puszki spiąć szpadką.