Składniki;
10 kg. pomidorów najlepiej lima
16 płaskich łyżek soli
Wykonanie;
Umyte pomidory pokroić w ćwiartki, i przepuścić przez maszynkę do wyciskania soków lub zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli ktoś nie ma, to gotować pomidory do miękkości i przetrzeć je przez sito, na którym pozostaną pestki i skórki .Miąższ z pomidorów wlać do dużego garnka i dodać sól,a wyciśnięte pestki i skórki wyrzucić do kosza. Przecier gotować około 20-30 minut od czasu do czasu mieszając, aż zniknie powstająca piana.
Następnie wlewać go do słoiczków,ja do każdego słoika na wierzch wlewam 1 łyżkę oleju i dopiero zakręcam nakrętką i pasteryzuję około 20-25 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.Po wystudzeniu słoiki wynieść do spiżarki w zimie jak znalazł.