Składniki;
50 ml. oliwy
1 ząbek czosnku
200g. pomidorów
1 łyżka czerwonego octu winnego
2 łyżki liści świeżej bazylii
2 łyżki liści kolendry
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
6 przegrzebków
oliwa z oliwek
Grzanki czosnkowe;
1 bagietka Francuzka
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
Wykonanie;
Czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z octem i oliwą z czosnkiem.Posiekaj bazylię kolendrę,pietruszkę.Dodaj je do pomidorów.Odstaw wszystko na 20 minut.W tym czasie rozgrzej patelnię z oliwą, przegrzebki dopraw solą i pieprzem, smaż około 1 minuty, z każdej strony aż ładnie się zarumienią i będą miękkie w środku.Kromki bagietki natrzyj ząbkiem czosnku, griluj i skrop oliwą z oliwek.Przegrzebki podawaj z salsą pomidorowa i grzankami.