PRZEKŁADANIEC Z JABŁKAMI

Składniki:

Na 3 ciasta biszkoptowe:

12 jajek

12 łyżek cukru

4,5 łyżki mąki pszennej

4,5 łyżki  mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżki kakao

1 kisiel wiśniowy

Masa jabłkowa:

1 kg. jabłek

1/2 szklanki cukru

1 galaretka wiśniowa

1 galaretka agrestowa

Masa budyniowa:_

0,51 mleka

1 margaryna

1/2 szklanki cukru

1 cukier wanilinowy

 2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki  mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

 

Ubić 4 białka z 4 łyżkami cukru, dodać 4 żółtka i po 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, przemieszać. Piec 20 minut w 180 C. Do drugiego ciasta (składniki jak wyżej) dodać kisiel wiśniowy, do trzeciego kakao. Upiec. pokrojone w kostkę jabłka zasypać cukrem  zagotować Podzielić na 2 części dodać rozpuszczoną galaretkę wiśniową, do drugiej agrestową Zagotować masę budyniową chłodną utrzeć z margaryną .Ciasta i masy przekładać jak na zdjęciu obok.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *