Składniki; 1i ½ kg. dyni 1kg. pomarańczy 40 dag. cukru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 mała łyżeczka cynamonu Wykonanie; Dynię obrać wydrążyć i …
Przetwory
BURACZKI MARYNOWANE
Składniki; 2 kg. buraczków najlepiej podłużnych nie dużych Marynata: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 8 ziaren …
PODGRZYBKI W OCCIE
Składniki; Podgrzybki według swojego upodobania 1-2 łyżki octu do gotowanie grzybów 1 łyżka soli do gotowania grzybów Zalewa: 2 szklanki wody 0,5 szklanki octu 10% …
NUTELLA Z WIŚNI
Składniki; 3 kg. wydrylowanych, dojrzałych wiśni 1 kg. cukru 8 dag. ciemnego kakao 4 łyżki nalewki wiśniowej może być domowa Wykonanie; Umyte i wydrylowane wiśnie …
BURACZKI W SŁOIKACH
Składniki; 6 kg. buraczków 3 łyżki soli 2 ząbki czosnku 1 cebula Zalewa: 1 szklanka octu 1,5 szklanki cukru 5 szklanek wody 5 listków laurowych …
MIÓD Z MNISZKA
Składniki: 300 sztuk kwiatów mlecza 1/2 litra wody 1i 1/2 kg. cukru 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie; Kwiaty mlecza oskubać same płatki, dodać wodę …
MIÓD Z MNISZKA
Składniki; 500 kwiatów mlecza 1 litr wody 1kg. cukru 6 łyżek soku z cytryny Wykonanie; Zebrane kwiaty wyłożyć na czyste prześcieradło,poczekać aż wszystkie małe czarne …
BURACZKI Z PAPRYKĄ WIOLI
Składniki; 3 kg. buraków 3 duże cebule 1/2 kg. papryki Wykonanie; Buraki umyć ugotować, obrać i zetrzeć na grubych oczkach, paprykę pokroić w paski, cebule …
POWIDŁA Z CZEKOLADĄ JOLI
Składniki: 2 kg . śliwek węgierek 10 dag. czekolady gorzkiej 40 dag. cukru 6 łyżek kakao Wykonanie; Śliwki umyć , przekroić na pół , wypestkować. …
SAŁATKA Z OGÓRKÓW ELI
Składniki: 5 kg. ogórków gruntowych 8 cebul 2 pęczki natki pietruszki 4 łyżki soli Zalewa: 1 szklanki oleju 1 szklanki octu 10% 1 szklanki cukru …