Składniki;
1 szklanka wody
12,5 dag. margaryny
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie;
Zagotować wodę i margarynę,w czasie gotowania wsypać 1 szklankę mąki z proszkiem wymieszać aż powstanie szklista masa.Masę wystudzić i po wystygnięciu dodawać po 1 jajku i ucierać lub miksować.Blachy dobrze wysmarować margaryną .Ciasto wyciskamy na blaszkę za pomocą szprycy lub kłaść łyżką.
Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C. około 20-30 minut i w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika,a po wyłączeniu też nie otwierać jeszcze 5-10 minut.i wtedy będą dobrze wyschnięta w środku. Po upieczeniu ptysie nadziewać ubitą kremówką lub inną masa np,budyniową, na koniec polac wierzch polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.