Składniki:
500g mięsa mielonego
3 łyżki bułki tartej
2 jajka
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
sól, pieprz do smaku
Sos:
3 -4 cebule
1 czerwona papryka
500 ml bulionu
Wykonanie:
Bułkę tartą zalać mlekiem tak by zrobiła się gęsta papka. Wymieszać z mięsem, jajkami i przyprawami. Z masy uformować pulpety. Obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w cienkie paski lub kostkę. Na patelni, na której smażyły się pulpety roztopić 3 łyżki masła, krótko zeszklić cebulę z papryką. Zalać bulionem, włożyć pulpety, i dusić pod przykryciem na małym płomieniu. Sos można zagęścić śmietaną. Doprawić do smaku. Na koniec posypać natką pietruszki i lubczykiem.